ВИЦЕПРЕМИЕРОТ АНЃУШЕВ НА ОТВОРАЊЕ НА СМЕСТУВАЧКИ КАПАЦИТЕТИ НА ФФМ – МЛАДИТЕ ФУДБАЛЕРИ ДОБИВААТ ПОДОБРИ УСЛОВИ ЗА ТРЕНИНГ, ОБВРСКА ЗА ПОДОБРИ РАЗУЛТАТИ ВО ИДНИНА

Заменик претседателот на Владата на Република Македонија, задолжен за економски прашања, присуствуваше на свеченото отворање на сместувачките капацитети за учесниците на ФФМ/УЕФА Елитната академија, кои се дел од спортскиот комплекс „Петар Милошевски“ на Фудбалската федерација на Македонија.

Вицепремиерот Анѓушев истакна дека отворањето на овој објект е од особено значење за развој на фудбалот и се заблагодари за поддршката од страна на Унијата на европски фудбалски асоцијации (УЕФА) и Светската фудбалска асоцијација (ФИФА), кои финаниски го помогнаа целиот проект. 

„Станува збор за објект кој е исклучително важен за развојот на спортот и фудбалот во Република Македонија, а особено е значаен за развој на младите категории каде што е коренот за успехот во секоја работа, вклучително и во спортот“, потнцира Анѓушев.

Вицепремиерот дополни дека за постигнување на добри резултати потребна  е напорна работа и добри услови, а со изградба на овој објект се добива комплекс кој обврзува да се постигнуваат добри резултати.

„Фудбалот и политиката имаат одредени сличности. И ние политичарите и фудбалерите сме секогаш во фокус на јавноста, се очекуваат брзи одлуки и резултати. Лесно е да се навива од трибина, но на терен се постигнуваат резултатите. Со правилна и макотрпна работа, во добри услови, резултатите се подостижни. Сега младите фудбалери имаат услови за работа и се надевам дека во иднина ќе бидеме сведоци на една нова генерација на македонски фудбалери која ќе ниже успеси и ќе носи радост за целата македонска јавност“, дополни вицепремиерот Анѓушев.

Вредноста на проектот е околу 800.000,00 евра, средства кои потекнуваат од FIFA Forward Development Programme, UEFA развојни програми и средства на ФФМ. Комплексот е наменет за престој на учениците од фубалската акеадемија во текот на училишната година, содржи 30 двокреветни соби, простории за селектори и стручни тимови, како и сала за состаноци, училница, кујна и трпезарија.