Категорија: Македонија

Фото:Одбележан денот на Европа со дебата за мир, демократија солидарност

Прочитај повеќе

ШАМПИОНИТЕ ВО ФУТСАЛ ДЕНЕС НА СРЕДБА СО ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА ОПШТИНА БИТОЛА

Прочитај повеќе

Словачки гости го развиваат алтернативниот туризам во Мариово

  Прочитај повеќе

Театарски перформанс во режија на Нина Николиќ на 7-ми мај во Битола

Како дел од прославата за 9 Мај – Денот на победата над фашизмот, ќе биде и театарскиот перформанс во режија на Нина Николиќ, а кој ќе биде изведен во рамки на концертот „Еден ден на војната“ на 7-ми мај во Битола на Широк Сокак со почеток во 19:30 часот.

Нина Николиќ е млада режисерка чии поставки се познати и надвор од Македонија. Особено голем успех бележи со претставата која е во копродукција на Македонскиот народен театар и Скопје филм-студио, „Разговори во четири очи“. Со оваа претстава беа срдечно пречекани и во Русија – првото гостување се случи на крајот на минатата година во Санкт Петербург, а второто беше во февруари оваа година во градот Чељабинск.

„До гостување во Русија дојде така што бевме селектирани на два меѓународни фестивала „АртОкраина“ и „ЧелоВек театра“ за кои имаше отворена апликација. Откако уметничките совети и селекторите на двата фестивала проценија дека нашата претстава ги задоволува потребните уметнички и програмски критериуми отпатувавме во Русија. Руската публика има посебна почит кон театарските уметници и кон она што се прикажува на сцената, така што претставува посебно убаво искуство да се настапува таму. Претставата беше одлично прифатена и реакциите на оние со кои имавме можност да продискутираме нѐ направија горди и среќни“ – вели Нина Николиќ.

За 7-ми мај, заедно со Катина Иванова, Дарја Ризова и Благој Веселинов подготвија краток приказ за херојството на македонските партизанки во НОБ. „Еден ден на војната“ закажан за 7-ми мај во Битола е во организација на Амбасадата на Руската Федерација и Почесниот руски конзулат во Битола.

Акција „Георгиевска лентичка“ на концертот во Битола

 

На 9 Мај се одбележува Денот на победата над фашизмот.

По тој повод, Амбасадата на Руската Федерација во Република Македонија и Почесниот руски конзулат во Битола организираат концерт „Еден ден на војната“. Концертот ќе се одржи на 7-ми мај во 19:30 часот на Широк Сокак. Како дел од овој настан е и Здружението на младите руски сонародници „Русичи“, организација што обединува младинци кои имаат потекло од Русија, а живеат во Република Македонија.

Според претседателот на „Русичи“, Ирена Гуржовска, една од позначајните акции во кои тие се вклучуваат е и „Георгиевската лентичка“. Оваа акција се спроведува од 2005 година во Руската Федерација, а денес се спроведува во повеќе од 30 земји низ светот. Акцијата „Георгиевска лентичка“ подразбира делење на Георгиевски ленти со портокалова и црна боја, каде што портокаловата боја означува пламен, а црната – дим. Пред 9ти мај, Денот на победата над фашизмот, се закачуваат Георгиевски лентички на облеката во знак на почит и сеќавање на сите војници-херои коишто учествувале во Втората Светска Војна. Георгиевската лента за прв пат се сретнува уште во времето на Екатерина Втора и била дел од од воениот орден на свети Ѓорѓи Победоносец, кој прв пат бил доделен во 1769 година.

„Георгиевската лентичка е препознатлив симбол за Денот на победата – 9 Мај и оваа акција се случува секоја година во Македонија. Годинава, овој симбол ќе биде поделен и на концертот „Еден ден на војната“ во недела на 7-ми мај во Битола. Со оваа акција ќе се присетиме на жртвите во Втората Светска Војна. Мотото на оваа акција е „Јас паметам, јас се гордеам“ – вели Гуржовска.

Битолската опозиција бара вонредна седница за обештетување на земјоделците

Прочитај повеќе