Категорија: Македонија

Препораки до населението во поплавените региони за заштита од заразни болести

1111 Прочитај повеќе

СДСМ во петок одлучува кога ќе ја фрлат `бомбата`

Социјалдемократскиот Сојуз закажа седница на Централниот одбор на СДСМ којашто ќе биде одржана во петок во 18 часот, на која ќе се одлучува кога ќе бидат објавени компромитирачките материјали кои наводно ги поседуваат за власта.

На новинарско прашање кога ќе ги објават материјалите, портпаролот на партијата, Петре Шилегов вели: „Социјалдемократскио Сојуз на Македонија е демократска партија којашто ги почитува законите на оваа држава, меѓутоа, пред сé, го почитува сопствениот статут. Согласно одредбите од статутот, посебни одлуки од посебно значење носи Централниот одбор на СДСМ.“

Инаку, тој во среда повтори дека Јавното обвинителство потврдило дека постои кривично дело во коешто е инволвиран лично Никола Груевски.

„Обвинителството забрани натамошно емитување на снимките, тајно направени на тет а тет средба на Груевски со претседателот на СДСМ Заев.  Јавното обвинителство може да побара забрана за емитување снимки само доколку се тие направени како дел од посебни истражни мерки“, потсети Шилегов.

Праша, ако претседателот Заев бил следен и прислушуван затоа што имало изречено такви мерки против претседателот на СДСМ, тогаш како се случи снимките да му протечат на обвинителството во јавност? Тоа значи дека или Груевски ги дал снимките сам, или некој му ги извадил на обвинителството од фиока, заклучи Шилегов.

Според СДСМ, другата опција било дека немало изречено посебни истражни мерки против претседателот Заев. Тогаш претседателот на СДСМ бил незаконски сниман во кабинетот на Груевски, а и двете варијанти биле кривично дело.

„Да биде јасно за сите. Забраната за којашто зборува Јавното обвинителство не се однесува на доказите со коишто располага Социјалдемократскиот сојуз на Македонија и коишто ќе бидат објавени пред јавноста во Македонија.  Забраната за којашто зборува Јавното обвинителство не се однесува на медиумите и новинарите кои ќе ги објават доказите коишто СДСМ ќе ги презентира“, рече Шилегов.

„Пелистерка“ испрати повеќе од 10 тони вода во поплавените подрачја

Собрани 620.000 денари за поплавените подрачја

Прочитај повеќе

Демир Хисар: СЕ ПРОШИРУВА И ПРОДЛАБОЧУВА КОРИТОТО НА СТАРА РЕКА

Како превентивна мерка од евентуални нови поплавувања во населбата Мургашево, локалната самоуправа презема дополнители активности за спречување или намалување на можните последици. Ангажирана е дополителна механизација која што веќе два дена работи на проширување и издлабочување на речното корито на Стара Река, како и отстранување на некои таканаречени тесни грла кои го забавуваат протокот на вода.

Се смета дека со овој зафат речното корито ќе може да акумулира поголема количина вода и нема да дојде до поголемо излевање на водата од коритото и поплавување на околните дворови, помошни објекти, па и домови.

Паралелно со овие зафати, локалната самоуправа прави подготовки во обезбедување на вреќи со песок за поставување мини вештачки брани како најефикасна заштита во случај на големи водотеци како од пред два – три дена.

Повозрасните жители кои живеат во загрозениот дел од населбата Мургашево последен пат ваков водотек на Стара Река виделе во далечната 1962ра година. Изминативе 53 години имало поплавувања, но никогаш во ваков обем и со толку многу вода.

Инаку во овој дел од населбата Мургашево кои трпат страв, неизвесност и штети од редовни поплави што се случуваат при поголеми врнежи од дожд и снег, живеат 10ина семејства со околу 40ина членови од најразлична возраст.

НОВИ МЕРКИ ЗА ЗАШТИТА ОД ПОПЛАВИТЕ ВО ПЕЛАГОНИСКО

  Прочитај повеќе