Кинески царски печат продаден за рекордни 22 милиони долари на аукција

Печатот на кинеската империја од 18-ти век е продаден за рекордни 21 милион евра ( 22 милиони долари ), повеќе од 20 пати од неговата проценета вредност.

Аукцијата се одржа во Париз во средата, а печатот го купи неименуван кинески колекционер по вистинска војна на вжештени наддавања, соопшти аукциската куќа Drouot.

Печатот со големина на дланка е направен од црвен и бел стеатит, еден вид минерален камен.

Тој беше еден од стотиците печати во сопственост на императорот Кианлонг, еден од кинеските цареви со најдолг стаж.

Претходниот печат што беше продаден на аукција во 2011 година постигна цена од 14 милиони евра.